NEVELÉSI, TÁPLÁLÁSI TANÁCSOK

Akár az Ön első kutyájáról van szó, akár egy „új” társról, ez minden alkalommal új kihívást jelent. Gyakran sok jó tanácsot kap az ember útravalóul, és jó szándékot minden mennyiségben. Az új gazda mégsem tudja pontosan, hogy mindezt hogyan ültesse át a gyakorlatba,a felhalmozott információbőség ellenére sok nyitott kérdés marad. A tisztázatlan kérdések majdnem mindig a táplálásnál kezdődnek. Könnyebb az 5-6 hónapos kutyáról véleményt alkotni, mégis a 7-8 hetes kölyköt visszük haza, hogy a mi szokásainkhoz, környezetünkhöz alkalmazkodjon. Kedvencünk abból él amit megemészt,ezért olyan táplálékot válasszunk amely életkorának, fejlődési szakaszainak legjobban megfelel,a legjobban össze van hangolva szükségleteivel. Nagyjából a 4. héttől kezdve lehet az anyatej mellé kölyöktápból készült pépet kínálni, naponta 3 alkalommal. 8-10 hetes korban már szárazon is lehet a kölyök tápot adni. Mindig legyen mellette egy tál friss víz, amelyből szabadon ihat. Csak az 5-6. hónap, azaz fogváltás után zárul le a fő növekedési szakasz és kezd el a fehérjeszükséglet lassan csökkenni, így visszafogott etetés mellett jelentősen javítható a nagyobb termetű fajták felnevelésének biztonsága. A fehérjével és energiával való túlzott ellátás súlyos növekedési zavarokkal, pl. porcsérülések, csonthártyagyulladások, stb. járhat. Ezért a megfelelő eledelmennyiség kiszámításakor az „ideális” súly kell, hogy mérvadó legyen!

A nagytestű fajtáknál a méretnövekedés kb. 15-18 hónapos korban majdnem lezárult, ekkor állítjuk át kutyánkat a felnőtt eledelre. Az átállás ideje mindig legalább 3-4 napig tartson. Idősödő korban a kutya változatlan táplálás mellett is könnyen hízik a csökkenő aktivitás miatt, ezért idejekorán álljunk át egy könnyebb eledelre, amely a májat és a veséket is kíméli. Érzékeny állatok esetében feltétlenül ügyelni kell a nyersanyag minősége mellett a felhasznált vegyi adalékanyagokra. Olyan terméket ajánlatos használni, amelyeket vitaminokkal tartósítottak, és előállításuk során nem használtak kémiai színező- és aromaanyagokat. Jutalomként lehetőleg kis falatokat adjunk, hogy a kutya ne legyen addigra jóllakva, mire eljön a főétkezés ideje. A táplálás akkor ideális, ha kellő arányban biztosítjuk az összes szükséges tápanyagot, amelyek hozzájárulnak a növekedéshez, biztosítják és fenntartják a szervezet egyensúlyát. A fehérjék a szervezet alappillérei, a szénhidrátok és a zsírok adják az energiát.

Tovább -->

- készítette az incsystem - Bemutatkozás | Fajtaleírás | Galéria | Fontos információ | Linkek | Vendégkönyv | Elérhetőségek