FAJTALEÍRÁS

3. oldal

A legtöbb kaukázusi nagyon jól viselkedik a gyerekekkel, sohasem tenne bennük kárt szándékosan. Mindenesetre nagyon fontos a helyes rangsor tudatosítása a kutyában, hogy nem erőszakoskodhat a nála gyengébbnek tartott gyerekekkel. Méretéből kifolyólag akaratlanul is fellökheti, vagy ráléphet a kicsikre, így mint minden fajta esetében, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül játszani. Arra is oda kell figyelni, ha egy gyereknek sok barátja van, azok hiába kutyaszeretők, nem kell feltétlenül a család kaukázusijával barátkozniuk, mivel az ösztönösen védi a család minden tagját az idegenektől. Ha más háziállatunk is van, minél hamarabb ismertessük meg a kölyökkel és akkor együtt tartható a kaukázusi akár egy macskával is. Ami a fajtársakat illeti, szukák esetleg tarthatók együtt, de két nem ivartalanított kan a legritkább esetben jön ki egymással. Az ideális az, ha párban tartjuk a kaukázusit, még ha nem is akarunk tenyészteni.

A kölyöknek ugyanúgy megtanítható a szobatisztaság és hogy mit szabad tennie és mit nem, mint bármilyen más fajtának, viszont biztosan lesznek rágcsálási problémák kölyök- és fiatal korban. A kaukázusiak nagyon jól képezhetők határozott és következetes tréninggel, azonban sohasem szabad elfelejteni - nehéz is lenne -, hogy igen nagytestű kutyáról van szó, ennek megfelelően a problémák is nagyobbak. Ami a temperamentumát illeti, a kaukázusi aktivitási foka jóval alacsonyabb számos kisebb fajtáénál, és napközben többnyire csak heverészik, hiszen a jószág körül is ez volt a feladata, hogy feküdjön és figyeljen, és csak akkor támadjon, ha veszély fenyegeti az állatokat.

Mivel legtöbb ellensége éjszakai életmódot élt, a kaukázusi napjainkban is naplemente után válik aktívabbá. Ha kertben akarjuk tartani a kutyát, számolnunk kell azzal, hogy minden gyanús zajra, mozgásra ugatással reagál, azonban nem ugat ok nélkül.

Senkit ne tévesszen meg a kutya kényelmes heverészése és szundikálása, a legkisebb gyanús jelenségre felriad és a legtöbb kaukázusi meglepően fürge és agilis.

<-- Előző Következő -->

<
- készítette az incsystem - Bemutatkozás | Fajtaleírás | Galéria | Fontos információ | Linkek | Vendégkönyv | Elérhetőségek