A KUTYÁK MOZGÁSA

A házi kutyák őseinek, mint falkában vadászó húsevőknek a tökéletes mozgás az életben maradást jelentette. A természetes kiválasztódás meg is oldotta e feladatot, mivel a zavart mozgású példányok vadászat közben lemaradtak, így a zsákmányból is kevésbé részesedtek valamint a falkában betöltött szerepük is kedvezőtlenül alakult. Következés- képen hibás génjeiket nem tudták az utód nemzedékre örökíteni, eltűntek a törzsfejlődés süllyesztőjében. Napjainkban az ember végezte mesterséges kiválasztás negatív következményeként a legtöbb kutyafajtában egyre több a mozgáshibás egyed. A kedvezőtlen genetikai háttérhez nagyon gyakran hibás felnevelés társul , ami odáig vezet, hogy némely nagy testű fajta egyedei már menni is alig tudnak, sőt még a párzás is nehezükre esik. A problémát tovább súlyosbította a korábbi évek hibás koncepciójú, statikus küllembírálata, ami az egyed formai megjelenésére helyezte a hangsúlyt és a mozgás csak egy volt az értékelendő tulajdonságok közül. Szerencsére napjainkban megváltozott a szemlélet és a legtöbb fajtánál már áttértek a jóval korszerűbb dinamikus bírálatra, ahol a mozgás és a küllem egyenlő arányban kerül megítélésre. A harmonikus, könnyed, térölelő mozgás a legtöbb kutyafajtánál elengedhetetlen követelmény, aminek elérése a komoly tenyésztői munka mellett (a tenyésztésre szánt egyedek gondos kiválasztása, megfelelő párosítása) a felnevelést végző tulajdonosra (gazdira) is jelentős feladatokat ró. Mivel a kutya a gyors egyedfejlődésű állatfajokhoz tartozik, a felnevelési hibák nagyon hamar végzetessé, sok esetben visszafordíthatatlanná válhatnak. A kellő tapasztalattal nem rendelkező, kezdő kutyásoknak, ha nem akarnak hibázni, célszerű megfelelő szakemberek (állatorvosok, állattenyésztők, kutyakiképzők stb.) közreműködését igénybe venni a felnevelés során. Ehhez szeretnék most én is hozzájárulni néhány gondolattal.

A mozgás jellegét minden emlősállat esetében a mozgás passzív és aktív szervei határozzák meg. Passzív szervek a csontok és az izületek, míg aktívak az izmok. Jelentős még az idegrendszer állapota, mint mozgás koordinátor. Ezek közül bármely rész működése zavart, a mozgás hibássá válik.

Következő -->

- készítette az incsystem - Bemutatkozás | Fajtaleírás | Galéria | Fontos információ | Linkek | Vendégkönyv | Elérhetőségek